El temps i els bolets (Setembre 2016)

El temps i els bolets.
Les dues grans aficions dels catalans: Ens agrada saber quin temps farà, i quan arriba l’època del bolets, si es faran bolets. I on es faran, però això darrer ningú t’ho diu.
Ara comença el fort de la temporada. Encara que de bolets se’n fan gairebé tot l’any, el gruix de la “floració” es dona a la tardor, quan les condicions de humitat i temperatura són més favorables al desenvolupament dels fongs.

I com es presenta aquesta temporada.?. Doncs si veiem el temps que ha fet fins ara, i les previsions per als propers mesos, no pinta massa bé. Octubre i novembre tindran precipitacions per sota de la mitjana, i les temperatures entre normals i per sobre. Venim d’una llarga sequera generalitzada a les nostres comarques. Cert que darrerament hi ha hagut algunes tempestes de distribució i intensitat força irregular, i que en general han fet una bona regada. Però la pluja que cal per als bolets, la bona, és la que cau tranquil•lament i assaona la terra. La pluja que porten els fronts, i les cada vegada més escasses llevantades.

Un cop el terra és moll i amb les temperatures adients del terra i de l’aire, el cicle de creixement del miceli dura unes 3 setmanes fins que es desenvolupa el esporangi o bolet. Convé doncs que la temperatura sigui fresca, la normal de la tardor, i l’ambient humit. A més de la falta d’aigua, les altes temperatures de dia, i el vent, són els grans enemics del bolet. I és aquesta fragilitat de les condicions ambientals el que fa francament difícil que es pugui fer un pronòstic de com serà tota una temporada.
Sovint passa que comença bé quan venim d’un agost i/o setembre plujós, i una ventada seca de mestral, ponent o tramuntana eixuga la part superior del sol i s’interromp el desenvolupament del fong O una pujada sobtada de temperatura. O glaçades massa aviat. El bolet és delicat, per no dir punyeter.

Després de totes aquestes excuses per no mullar-se en una predicció tan incerta, esta clar que en algun lloc o altre si que se’n faran. Al Ripollès ja hi ha zones en que ha plogut prou i fa prous dies com perquè es comencin a veure bolets.

I més avall, cap a la Plana o el Moianès, també se’n faran a les zones més obagues on la humitat es mantingui. També sol ser bon lloc allà on ha pedregat, doncs la pedra quan es fon deixa anar l’aigua lentament, facilitant la infiltració. No només hem de mirar on ha plogut sinó també com hi ha plogut. Seran millors els lloc on ha plogut forces vegades, que no pas on hi hagi deixat caure una gran precipitació en un sol dia de tempesta, i l’aigua s’hagi escolat còrrecs avall sense temps de filtrar-se.

Sigui com sigui, si aneu a buscar bolets gaudiu del bosc. Si en trobeu colliu els que necessiteu i sobretot només els que coneixeu. No xafeu els “dolents”, fan la seva funció a la natura com el altres, descomponent la matèria orgànica morta per donar fertilitat al sol. A dins el bosc no us feu notar, i no pas per allò de que els altres boletaires no sàpiguen on sou, sinó perquè el bosc te molts altres habitants que no els hi agrada el soroll, i són a casa seva. No hi deixeu res vostre. No capgireu el terra.

Potser m’equivoco i tindrem una bona temporada, i sinó és aquesta ja ho serà la que ve.

Pere Espinet (Agrupació Meteorològica d’Osona)