Presentació

Català

La meva afecció a la muntanya ve de sempre. I de fotos també n’he fet sempre. Sense pretensions tècniques. No m’hi fixo gaire en qüestions d’obertura, velocitat o sensibilitat de pel·lícula. Senzillament miro, enfoco, i faig la foto.

L’any 2.000 em vaig proposar de fer una col·lecció de fotografies de flors de muntanya. Fins aleshores anava a fer excursions i portava una màquina automàtica, que em permetia fer fotografies acceptables dels paisatges i persones, però que no em deixava fer fotos de les coses petites, com les flors.

Aleshores vaig decidir comprar una màquina reflex, amb una lent macro que em permetés d’apropar-me i poder captar els detalls de les flors. Aquest darrer any, amb la màquina digital, he pogut fer moltes més fotos sense por d’errar-la. No has d’estalviar. I com serà que alguna o altra no surti bé.

De mica en mica he anat aprenent a distingir-les. Consultant llibres i preguntant a companys que en saben més. Encara me’n falten per classificar, i d’algunes no n’estic massa segur d’haver-ho fet bé. No cal dir que si veieu alguna cosa que esta malament no dubteu a comunicar-m’ho. Us estaré molt agraït.

De totes les fotos que he fet, n’hi ha, penso, que han sortit força maques. Algunes ho són per la bellesa en si de la flor. D’altres perquè la foto ha quedat bé.

Hi ha fotos del Pirineu, i de bona part de les muntanyes de prop de casa: Plana de Vic, Berguedà, Lluçanès, Montseny, Guilleries, Puigsacalm. Darrerament també he descobert el sud: Montsant, Prades, …..

Per ara he pogut destriar més de 500 espècies. He començat per les que per a un principiant salten més a la vista. Les més assequibles. Les més emblemàtiques. Cada temporada en conec més, i aprenc on i quan les puc anar a cercar.

Darrerament he profunditzat en la interessant família de les orquídies. La majoria tan discretes que passen desapercebudes.

Resulta curiós constatar que quan més hi penses, més t’hi fixes, i més en trobes, de flors. Suposo que això també passa amb moltes altres coses a la vida.

Ara tinc els ulls per les flors. A la primavera sempre estic a l’aguait.

Les flors són maques, i efímeres. La seva funció en la natura és la d’atreure als pol·linitzadors que fecundaran a les de l’altre gènere, i així engendraran el fruit que permetrà la continuïtat de l’espècie.

Nosaltres no tenim cap dret a interferir en aquest procés. Ningú no ens hi ha demanat. Fent una fotografia podem allargar la possibilitat de contemplar l’encís de la seves formes i colors. Si les arrenquem, en pocs moments la seva bellesa es marcirà, i l’objectiu de la seva existència no s’assolirà. Si les collim cada vegada n’hi haurà menys, fins que desapareixeran.

Deixem-les doncs que facin la seva, i gaudim retratant-les. Sabent que hi són, i que l’any que ve les podrem retrobar. Això voldrà dir que encara som vius. Elles i nosaltres.

Pere Espinet Godayol. Taradell 2005

 

Castellà

Mi afición a la montaña viene de siempre. Y siempre he hecho fotografías. Sin pretensiones técnicas. No me fijo mucho en cuestiones de apertura, velocidad, o sensibilidad de la película. Simplemente miro, enfoco, y hago la la foto.

En el año 2.000 me propuse empezar a recopilar una colección de fotografías de flores silvestres. Hasta ese momento llevaba en mis excursiones una máquina automática, que me permitía fotografiar de manera aceptable paisajes y personas, pero que no me dejaba fotografiar las cosas pequeñas, como las flores.

Entonces decidí comprame una cámara reflex, con una lente macro para poder acercarme, y captar los detalles de las flores. En los últimos años, con una cámara digital, he podido disparar muchas fotografías sin miedo a fallar. No tienes que dosificar. Tiras muchas, y alguna u otra sale bien.

Poco a poco he ido aprendiendo a identificarlas. No soy botánico. Consultando libros,y preguntando a compañeros que saben mas. Todavía me quedan por clasificar.Y en algunas no estoy seguro de haberlo hecho bien. No es necesario decir que si veis algo que esta mal, no dudeis en decirmelo. Os estaré muy agradecido.

De todas las fotos que he hecho, las hay creo, que me han salido bien. Algunas por la belleza en si de la flor, y otras porqué la foto ha quedado bien, por la luz, el encuadre, o la composición.

Hay fotos de los Pirineos, y de buena parte de las montañas cercanas a mi casa en la comarca de Osona en el Noreste de Cataluña: Plana de Vic, Berguedà, Lluçanès, Montseny, Guilleries, Puigsacalm. También he ido hacia el sur de Cataluña: Montsant, Prades, el Ebro,…..

Por ara he podido clasificar mas de 500 especies. He empezado por las que para un principiante saltan mas a la vista. Las mas asequibles. Las mas emblemáticas. Cada temporada conozco algunas mas, y aprendo donde y cuando las puedo ir a buscar.

Ultimamente he profundizado en la interesante familia de la Orquideas. La mayoria tan discretas, que pasan desapercibidas.

Resulta curioso constatar que cuanto mas piensas en ellas, mas te fijas, y mas flores encuentras. Esto también pasa con otras muchas cosas de la vida.

Ahora tengo los ojos para las flores. En primavera siempre estoy alerta.

Las flores son bonitas y efímeras. Su función en la naturaleza es la de atraer a los polinizadores, para que fecunden a las del otro género, y así engendrar el fruto que permitirá la continuación de la especie.

Nosotros nos debemos mantener al margen. No tenemos ningún derecho a interferir en este proceso. Nadie nos lo ha pedido. Con una fotografia podemos alargar la posibilidad de contemplar el encanto de sus formas y colores. Si. aunque sea de buena fe, las arrancamos, o las cortamos para hacer un ramo, en pocos momentos su belleza se marchitará, y el objetivo de su existencia se verá truncado. Cada vez habrá menos. Hasta que desaparecerán.

Dejemos pués que sigan con su ciclo, y disfrutemos con una fotografía para recordarlas. Así, el año que viene las podremos reencontrar.

Eso significará que aún estamos vivos. Ellas, y nosotros también.

Pere Espinet Godayol. Taradell 2007 .

%d bloggers like this: