El Jardí d’orquídies autòctones de Taradell.

Per Sant Jordi del 2024 es va obrir al públic el Jardí d’orquídies autòctones d’Osona, a Taradell.

Es tracta d’una iniciativa del GNO i del GOC i és continuació del projecte de l’Atles de les orquídies d’Osona.

L’espai es troba als jardins de Can Granada i ha estat cedit per l’Ajuntament de Taradell, que també ha contribuït amb el suport de la Brigada d’Obres del municipi.

Les tasques d’adequació del terreny les han realitzat l’alumnat del Institut de Taradell en treball de servei a la comunitat. Han dut a terme la feina més feixuga de transformació de l’espai: traient herbes, cavant i garbellant la terra, a fi de deixar el sòl apte per a les orquídies. El jardí està compost per 5 parterres d’uns 10m2 que s’han omplert amb els diversos tipus de sòl que podem trobar a la comarca d’Osona, com són les margues blaves, les argiles vermelles i els gresos. També s’hi ha afegit un petita bassa on s’hi puguin plantar espècies pròpies d’espais humits.

Passat l’estiu l’Ajuntament ens ha cedit un nou espai, sota els arbres del jardí, a l’esquerra de l’entrada, on hi hem pogut ubicar els tàxons que requereixen  un hàbitat més ombrívol.

Les feines van començar a mitjans de febrer i s’han allargat fins a finals de març. Seguidament s’hi ha anat introduint els diferents tàxons propis de la comarca. Comptem que a Taradell, per condicions de clima i sòl, hi poden viure més de 50 espècies de les 63 que hem pogut observar a Osona. També s’hi ha anat afegint diverses plantes que no són orquídies però que en el seu hàbitat natural les acompanyen.

L’objectiu doncs és crear uns espais on les orquídies s’hi puguin desenvolupar amb normalitat.

En tractar-se d’una iniciativa que no compta amb gaires precedents, no deixa de ser un projecte que presenta incerteses en les seves possibilitats d’èxit. Des del GNO i el GOC esperem que en serveixi per aprendre. Veurem com es va desenvolupant en el transcurs del temps. Un jardí no es fa de cop sinó que ell mateix es va creant amb els anys.

Com que hem de minimitzar els avatars climatològics comptem amb el suport del reg amb aigua de pluja que recollim de la mateixa teulada de la casa.

Per ara, les plantes es van desenvolupant amb normalitat, florint i en alguns casos també fructificant. Els pol·linitzadors ja les aniran trobant, doncs quasi totes les plantes procedeixen de zones properes. A la tardor ja hem pogut observar com molts tàxons ja han format les rosetes basals de fulles.

La intenció és que aquest espai serveixi per aprofundir en el coneixement que tenim de les orquídies. A la vegada, que sigui un lloc on el visitant les pugui contemplar i aprengui a respectar-les.

Estudi, coneixement i divulgació son els tres eixos que inspiren la creació d’aquest jardí.

El Jardí d’orquídies autòctones d’Osona és un projecte educatiu compromès i compleix rigorosament la normativa vigent de protecció de la flora.

Pere Espinet. Gener 2025.

 

Can Granada

Image 1 of 11

On som?

Si  voleu col·laborar en el projecte contacteu amb Pere Espinet.

pere.espinet@gmail.com